Horeca Advies en Administratie

Politiek Den Haag, zorg a.u.b. beter voor de Horeca dan voor uw eigen maag!

Horeca BTWDe Horeca niet onbekend: Het BTW-spook komt ééns in de zoveel jaar weer te voorschijn uit de politieke trukendoos. Er gaan weer stemmen op om het BTW-tarief opnieuw aan te passen.

Voor de duidelijkheid: In de horeca kennen we 2 tarieven:

6%
– eetwaren
– dranken (niet-alcoholhoudend)
– ingrediënten voor de bereiding van eet- en drinkwaren
– het verstrekken van logies door hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven voor een korte periode

21%
Voor andere dan bovengenoemde goederen geldt het algemene tarief van 21%, bv. alcoholhoudende dranken en zaalhuur

Na oktober 2012 werden vooral de cafés getroffen door de BTW-verhoging van 19% naar 21% op alcoholische dranken. Zowel Omzet als volume liepen terug voor de cafés. Restaurants en hotels kregen door deze verhoging een kleinere klap te verwerken. (Eetwaren en hotelkamers vallen onder het lage tarief van 6%). Het consumentenvertrouwen neemt net weer iets toe, maar bestedingen in de horeca blijven nog steeds achter.  En nu anno 2014 roept een partij op om het lage BTW tarief van 6% naar 15% te verhogen en het hoge BTW tarief van 21% naar 15% te verlagen.

Er van uitgaande dat de btw-verhoging/verlaging wordt doorbelast aan de gast:
– Een kop koffie stijgt hierdoor van € 2,00 naar € 2,17 (van 6% naar 15%)
– Een gemiddeld 3-gangen menu stijgt van € 30,00 naar € 32,55 (van 6% naar 15%)
– Een hotelkamer van € 120,00 stijgt naar € 130,19 (van 6% naar 15%)

– Een fluitje daalt echter van € 2,00 naar € 1,90 (van 21% naar 15%)
– Een vergaderzaal daalt van € 150,00 naar € 142,56 (van 21% naar 15%)

In grote lijnen komt het BTW-spook dan dit keer aankloppen bij vooral broodjeszaken, koffiecorners en niet te vergeten de hotels! (zonder rekening te houden met bv. belastingverlagingen, inkomstenstijging bij de consument). Zie maar weer de gast te behouden en de prijsverhoging te verantwoorden. De verhoging voor eigen rekening nemen ten koste van de marge is bijna uitgesloten: de rek is hier inmiddels wel uit!

Voor de cafés, die het vooral moeten hebben van de verkoop van alcoholische dranken, kan de BTW-aanpassing weer een lichtpuntje zijn. Zoals gezegd zou de BTW hierop van 21% naar 15% gaan. Na alle klappen, die de cafés hebben gekregen wordt dit deze ondernemers echt gegund.

Maar voor het zover is moet politiek Den Haag het nog eens worden. Verschillende tegengeluiden zijn:
– “De herziening mag niet leiden tot belastingverhoging. Er moet een laagtarief blijven voor echte levensbehoeften als eten en drinken”
– “Wij zijn er niet voor om zomaar boeken en dagelijkse boodschappen zoals brood, groente en melk 15 procent duurder te maken”
– “Als het lage btw-tarief wordt verhoogd, dat leidt tot duurdere boodschappen. En gezinnen met weinig inkomen worden dan relatief zwaarder getroffen omdat zij een groter deel van hun inkomen aan voedsel besteden”

Horeca Nederland wordt weer op scherp gezet door politiek Den Haag. Wellicht kunnen de horeca-ondernemers op het plein in Den Haag alvast een balletje opgooien bij de politici, die daar komen lunchen. Hoewel, tijdens campagnetijd heeft de gemiddelde politicus in Den Haag toch geen oog voor een goede maaltijd. (Of deze nu 6% of 15% belast is). Hopelijk zorgen zij dit keer beter voor de Horeca dan voor het eigen lichaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *