Horeca Advies en Administratie

Bruggen slaan in de Horeca

Het regeerakkoord VVD-PvdA van 29 oktober 2012 ligt op tafel. Het akkoord heeft als titel “bruggen slaan” meegekregen:

“Als volkspartijen met steun in brede lagen van de bevolking zien wij het als onze opdracht om bruggen te slaan…………deze coalitie wil de onderlinge verbondenheid, het optimisme en de kracht van Nederland versterken.”

Kan deze coalitie ook de onderlinge verbondenheid, het optimisme en de kracht van de Nederlandse hotels, restaurants en cafés versterken?

Hieronder de belangrijkste punten:

  • Energiebesparing krijgt (weer) prioriteit. Het kabinet zal dit ondersteunen door waar mogelijk belemmeringen in wet- en regelgeving weg te nemen. De horecaondernemer, die groen doet groen (licht van de overheid) ontmoet.
  • Er wordt aangekoerst op een structurele verlaging van de regeldruk voor bedrijven, professionals en burgers. Dit gaat er hopelijk toe leiden, dat de horeca zich volledig kan gaan focussen op de gastvrijheid in plaats van ingewikkelde regelgeving omtrent vergunningen, bedrijfsgegevens etc.
  • De accijns op bier, wijn, sherry en port wordt met ingang van 1-1-2014 verhoogd met ongeveer 14% en de accijns op gedistilleerde dranken met ongeveer 5%. Dit zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de bestedingen in de slijterijen en in de horeca. Volgens de slijtersunie spekken we hiermee de omzet van onze oosterburen.
  • De wettelijke winkelsluiting op zondag wordt opgeheven. Of dit invloed zal hebben op de omzet van uw onderneming, zal per locatie verschillen. Een eerder onderzoek, dat dit zeker zal leiden tot omzetverlies (mensen zouden eerder naar de supermarkt gaan  dan uit eten, drinken) is eerder door KHN van tafel geveegd.
  • Kleine, startende horeca ondernemers kunnen beter worden geholpen doordat het kredietplafond van de microfinancieringsorganisatie Qredits worden verhoogd van 50.000 tot 150.000 euro. Qredits is er voor startende ondernemers, die  een krediet nodig hebben om bedrijfsactiviteiten te kunnen financieren.
  • In het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) wordt er doorgegaan met het actieplan ‘Focus op vakmanschap’. Dit is waar ook het HorecaVakPunt voor staat: “Goed opgeleide vakmensen nu én later”.
  • Overmatig alcoholgebruik door met name jongeren is zeer zorgelijk en leidt tot groteschade. De minimumleeftijd voor de verstrekking van alcohol gaat naar 18 jaar. De vraag is of dit zal gaan leiden tot vermindering van het alcoholgebruik onder jongeren. Wordt vervolgd..
  • De werking van de arbeidsmarkt zal voor alle werknemers verder moeten verbeteren. Kortom, we moeten in onze branche zuinig zijn op onze medewerkers en goed met ze omgaan!

 

Aan de ene kant zien we dat er een grote druk komt te staan op de consumentenbesteding in de horeca. Aan de andere kant biedt het regeerakkoord weer voldoende optimisme om de kwaliteit van de branche in stand te houden. Het vraag creativiteit om de continuïteit van de onderneming te kunnen waarborgen. Als we de bruggen niet zien in dit regeerakkoord, kunnen we nog altijd omrijden, zwemmen, roeien of vliegen om de overkant te bereiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *